[O2] BXE, szklanki, popychacze, wałek rozrządu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lilo
    RS
    • 2006
    • 4315
    • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez barteq
    Czy za wytarte szklanki nie odpowiada czasem olej 5w30 + LL = niskie ciśnienie w czapce = wytarty wałek
    Raczej jakość materiałów użytych do produkcji w/w części :P
    Daniel

Komentarz

• natash
      RS
      • 2011
      • 2599

Czyli dopóki nie słychać łomotu niema co się martwić

Komentarz

• mattyah4x4
        Rider
        • 2013
        • 664

w BMM tego typu przypadłości tez występują :?: :?: :roll:
        Diesel Service Śmietana
        43-210 Kobiór
        ul. Kobiórska 77 tel. (32) 218 86 16

uwaga
        nie robimy pompowtryskiwaczy

Komentarz

• lilo
          RS
          • 2006
          • 4315
          • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez natash
          Czyli dopóki nie słychać łomotu niema co się martwić
          Ha jesteś w błędzie :twisted:
          Daniel

Komentarz

• natash
            RS
            • 2011
            • 2599

Ja się tym nie stresuje, co ma być to będzie, najwyżej się silnik wymieni

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Zamieszczone przez mattyah4x4
              w BMM tego typu przypadłości tez występują :?: :?: :roll:
              BMM to IMO najlepsza opcja w O2 - diesel, sporadycznie chyba problemy z głowicą, co jeszcze - nie wiem, ale chętnie sobie taki silnik kiedyś wrzucę do Białej
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• mattyah4x4
                Rider
                • 2013
                • 664

moje pytanie zmierzało ku temu (bo że BMM dobry jest to wiem hehe) czy jego też dotyczą te jajca z panewkami, hydroszklankami i wałkiem... w końcu to glowica 8V - nie wiem, czy konstrukcyjnie różni się od tych z BXE - dlatego pytam :roll:
                Diesel Service Śmietana
                43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• lilo
                  RS
                  • 2006
                  • 4315
                  • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez szkoda
                  nie wiem, ale chętnie sobie taki silnik kiedyś wrzucę do Białej
                  Ja też :diabelski_usmiech
                  Daniel

Komentarz

• navigator
                    Rider
                    • 2009
                    • 583
                    • Volkswagen

Zamieszczone przez lilo
                    Zamieszczone przez szkoda
                    nie wiem, ale chętnie sobie taki silnik kiedyś wrzucę do Białej
                    Ja też :diabelski_usmiech
                    ....+ GTB2260 :?:...oczywiście wymieniając szklanki na "czarne"...jeśli jeszcze nie zaaplikowane :wink:
                    >>E<< by Ali, defibrylator by DGW

Komentarz

• lilo
                      RS
                      • 2006
                      • 4315
                      • Mercedes-Benz

navigator, szklanki wymienione
                      Daniel

Komentarz

• mattyah4x4
                        Rider
                        • 2013
                        • 664

no to co, BMM ma głowice pozbawioną tych felerów czy nie, wie ktoś ? :lol:
                        w końcu to też 8V...
                        Diesel Service Śmietana
                        43-210 Kobiór

uwaga

Komentarz

• gomar
                          Rider
                          • 2012
                          • 480

lilo, ja ino BMM kosztuje tyle co BXEx2......
                          SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007

Komentarz

• cosmo-pl
                            Classic
                            • 2013
                            • 1

a propos Mobila 5W50

Panowie trafiłem na ten temat przez przypadek (google - zdjęcia) i mnie zaciekawił. Zostawię wam użyteczną uwagę a propos stosowania olejów tego typu. Nie nadają się one do diesli, zwłaszcza wysilonych, m. in. ze względu na rozjechane SAE. 45 punktów różnicy to naprawdę sporo i skutek czarnych osadów oraz szybkiej degradacji tego oleju, biorąc pod uwagę ciężką nogę, jest łatwy do przewidzenia (lepkość poprawia się w tych olejach poprzez wiskozatory, które szybko się przepalają i są podatne na tzw. ścinanie). Olej ten bardzo dobrze sprawuje się natomiast w benzyniakach równiej pracujących, które się wyżej kręcą, i inaczej traktują olej silnikowy. Trzeba wziąć też poprawkę na normy 505.00 to jednak nie 505.01 czy 507.00

Uploaded with ImageShack.us

Reasumując problem olejów, to że coś ma fajne parametry wejściowe, nie znaczy że wyjściowe po paru tysiącach km też będzie miało. Rozjechane SAE daje nam mylne poczucie, że o to mamy złoty gral olejów silnikowych, panaceum na całe zło. Jest to błąd i najpierw powinniście zwracać uwagę na normy i dopuszczenia producentów, bo to one tak naprawdę stanowią o zasadności użycia. SAE obecnie to przestarzała forma klasyfikacji olejów i ACEA pracuje nad jej całkowitym zniesieniem/zastąpieniem, gdyż powoduje ona wiele błędów i nieprawidłowych zachowań względem olejów.

Problem z wałkami i panewkami znany jest od lat, mi m. in. z silnika ASZ. Niestety smarowanie to tylko połowa prawdy. Problem jest znacznie szerszy i raczej dotyczy sił i obciążeń jakie te elementy przenoszą. Zostały źle zaprojektowane.

Co do samego ciśnienia oleju, to jest ono ważne ale podwyższając go, załamuje się przepływ. Stosowanie więc olejów o zwiększonej lepkości, tylko w celu utrzymania ciśnienia oleju, nie jest do końca dobrym rozwiązaniem, w przypadku niewyczynowej jazdy. Dobry olej syntetyczny od razu nie znika ze smarowanych części, przepływ na biegu jałowym jest, bo w przeciwnym wypadku już po paru taktach byłoby słychać dziwne odgłosy, więc w zupełności powinno to wystarczyć. Ciśnienie nie jest aż tak ważne, gdyż nie ma obciążeń takich jak przy wyższych wartościach RPM i ciśnienie wystarcza na minimalnym poziomie. Nie jest jednak tajemnicą, że na dłuższą metę terkotanie na luzie bardziej przyczynia się do zużywania silnika, niż jazda ze stałą prędkością obrotową. Stąd dobre przeświadczenie, że auta do jazdy miejskiej, powinny częściej zmieniać olej i robić przeglądy. Silnik są tak projektowane aby pracowały ze zmiennym RPM, silniki do stałych RPM mają zupełnie inne założenia teoretyczne.

Reasumując tą część, jeżeli macie wysilony silnik (projektowo lub sami dołożyliście od siebie KM) to zmieniajcie częściej olej. Tyczy się to też stylu jazdy. Nie ma się co oszukiwać i nie jest to przypadek, że u jednych ten problem występuje, u innych nie. Różnica polega na użytkowaniu, ilości zimnych rozruchów, dbałości itp. Trzeb sobie też zdać sprawę, że stosując 10W60, który odpalamy w zimę, znacznie dłużej zajmie mu prawidłowe nasmarowanie góry, niż innemu mniej lepkiemu olejowi. Większość zużycia elementów góry silnika (około 70%) odbywa się właśnie wtedy, kiedy po mroźnej nocy odpalacie sobie z rana wasze auto. Jeżdżenie na zbyt niskimi RPM jest bardziej szkodliwe w benzyniakach niż w dieslach, ale też nie można przesadzać, ponieważ obciążenia na panewkach potrafią wycisnąć olej, a ten nie mając właściwego ciśnienia (pompa jest napędzana "z obrotów") zniknie ze smarowanych części. Podobna sytuacja jest gdy np obrotomierz wędruje pod czerwone pole - fizyka

Pozdrawiam i mam nadzieję, że się komuś te parę zdań przyda.

Komentarz

• motyka8
                              Classic
                              • 2009
                              • 13

A powiedzcie koledzy jakiej dlugosci krzywki powinny byc w silniku ASV

Komentarz

• RobertTali
                                Classic
                                • 2013
                                • 15

wymiana panewek

Witam, ja w lutym bede robił rozrząd i wymieniał płyny po przeczytaniu tego wszystkiego myślę żeby wymienić też panewki. To dobry pomysł, coś jeszcze zrobić żeby jeździć spokojnie?

Komentarz

• elpolacco
                                  L&K
                                  • 2010
                                  • 1372
                                  • Volkswagen
                                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Zamieszczone przez RobertTali
                                  To dobry pomysł, coś jeszcze zrobić żeby jeździć spokojnie?
                                  Czytając niektóre wypowiedzi na forum to zaraz Ci padną następujące rzeczy które powinieneś wymienić:
                                  - dwumasa,
                                  - turbo,
                                  - pompowtryski
                                  - panewki,
                                  - wałek rozrządu
                                  - szklanki

Myślę, że jak dołożysz jeszcze z 15tys.zł to będziesz mógł prawdopodobnie spokojnie jeździć

A tak na poważnie to nikt nie jest jasnowidzem i nie odpowie Ci ze 100% pewnością czy są one do wymiany, a sam nie podałeś najistotniejszych rzeczy:
                                  - oznaczenia silnika (BXE jak w profilu?)
                                  - rocznika samochodu
                                  - przebiegu (czy potwierdzony jakoś czy nie)
                                  - pochodzenia (kraj, zagranica, którym jesteś właścicielem).
                                  - co ile wymieniany był olej silnikowy.
                                  VW Golf Sportsvan 1.2 TSI 110KM

Komentarz

• lilo
                                    RS
                                    • 2006
                                    • 4315
                                    • Mercedes-Benz

A wy nadal się jaracie co w BXE może się stać :| tak jak 2.0 TDI w audi ma swoje wady tak i 1.9 BXE oraz 2.0 BKD ma swoje wady i zalety , nie ma co tu debatować bo wszystko się kiedyś kończy
                                    Daniel

Komentarz

• himi
                                      L&K
                                      • 2013
                                      • 1115
                                      • Octavia II (1Z3)
                                      • CBZB 1.2 TSI 105 KM

Mam do Was prośbę o radę - zrezygnowałem świadomie na razie z wymiany panewek korbowodowych w moim BXE. Miałem taki plan, ale zdecydowałem, że będę jeszcze jeździł (przelot 74.000 km)
                                      Dzisiaj mechanik (który miał zmieniac panewki przed ponad tygodniem - akcję odwołałem a on odwołał zamówione części, tzn jak się okazuje nie do końca odwołał....) dzwoni i mówi, że ,,zapomniał anulować zlecenie w sprawie szpilek i Skoda przysłała na specjalne zamówienie komplet za 120 złotych''.

Naciska, żebym wziął śruby mimo, że odwołałem wymianę, na co się zgodził. Zapomniał chłop odwołać sprawę i teraz spycha sprawę na mnie. Jako, że honorowy jestem to się zastanawiam: czy ma sens sama wymiana śrub bez ruszania panewek? Czy to będzie wymagało jakiś zabiegów typu spuszczanie oleju, uszczelnianie miski etc? Czy po prostu wykręca się szpile i wkłada nowe? Gdyby trzeba było rozbebeszać korbowód dla zmiany szpilek już chyba lepiej kupić 4 komplety panewek i wymienić za jedną robotą.

Gdzieś nawet słyszałem opinie, że legendarne awarie korbowodów mogą mieć ścisły związek z pękaniem śrub właśnie. Przy okazji (sprawdzę mechanika tym pytaniem jaki powinien być moment dokręcania szpilek w BXE?

Komentarz

• andrzej1962
                                        L&K
                                        • 2010
                                        • 1306
                                        • Octavia III combi (5E5)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM
                                        • DADA 1.5 TSI 150 KM

Zamieszczone przez himi
                                        spuszczanie oleju, uszczelnianie miski etc? Czy po prostu wykręca się szpile i wkłada nowe?
                                        No takich magików to ja jeszcze nie widziałem którzy wymieniają to co jest wewnątrz silnika bez jego rozkręcania. To tak jakbyś chciał wymienić tłok bez rozkręcenia silnika- odpowiedz sam czy można? Tak w ogóle masz choć blade pojęcie jak zbudowany jest silnik i gdzie są korbowody? Jak tak to powinieneś wiedzieć czy trzeba zlać olej, czy nie. Nobel w dziedzinie motoryzacji będzie dla tego który zrobi wymianę śrub na korbowodach bez zlania oleju. Sorry chyba, że odwróci auto kołami do góry.

Komentarz

• lilo
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 4315
                                          • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez andrzej1962
                                          No takich magików to ja jeszcze nie widziałem którzy wymieniają to co jest wewnątrz silnika bez jego rozkręcania.
                                          Ja widziałem :P wyciąganie silnika bez odkręcania śrub :diabelski_usmiech
                                          W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
                                          Daniel

Komentarz

• kubazak
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 146

ja słyszałem legendy o remoncie silnika przez rurę wydechową .... ale nie wiem czy to prawda

Komentarz

• barteq
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 309
                                              • Opel

Sprawdzał ktoś już czy podniesienie wolnych obr cokolwiek daje odnośnie szklanek ?

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• spc
                                                Elegance
                                                • 2012
                                                • 825
                                                • Octavia II combi (1Z5)
                                                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Sprawdzał ktoś już czy podniesienie wolnych obr cokolwiek daje odnośnie szklanek ?
                                                Tak, z tego co kojarzę po lekturze forum, kilku OCPków ma to zrobione. Na standardowo ustawionych niskich obrotach jest małe ciśnienie oleju i kiepskie smarowanie dołu. Ja też będę podnosił, muszę tylko kolegę z kompem złapać bo przy ostatnim spotkaniu zapomniałem mu o tym powiedzieć

[ Dodano: Wto 28 Sty, 14 21:23 ]
                                                Sorry, dopiero doczytałem dokładniej że chodzi o górę - na szklanki nie wiem, ale na dół i panewki poprawia smarowanie.
                                                Piter
                                                tarasik.eu - tarasy i balkony z drewna i kompozytu
                                                KM i Nm dołożył gregor10

Komentarz

• barteq
                                                  Rider
                                                  • 2011
                                                  • 309
                                                  • Opel

Też sobie podniosłem obr, tylko ciekawi mnie czy to faktycznie coś pomaga na szklanki

OneDetailing.pl - Profesjonalne kosmetyki samochodowe. Zapraszam!

Komentarz

• robreg
                                                    L&K
                                                    • 2010
                                                    • 1195
                                                    • Octavia I (1U2)
                                                    • AXP 1.4 MPI 75 KM

Tak, sprawdziłem. Samochód to BXE, do 106kkm latał na Castrolu SLX Pro zmienianym w trybie LL, od 106kkm latał dalej na Castrolu SLX Pro w cyklach wymiany co 15kkm.

Od 120kkm przebiegu auta obroty zostały podniesione na stałe do 945rpm. Jaki to wszystko skutek dało w dziedzinie trwałości szklanej i wałka rozrządu - masz opisane w moim podpisie :twisted: :twisted: :twisted:
                                                    Pozdrawiam, Robreg.
                                                    ----
                                                    furmanka.blogspot.com fan ;-)

Komentarz

Pracuję...